Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a anuntat adoptarea de catre executiv, miercuri, a unei hotarari ce vizeaza sectorul agriculturii. Hotararea se refera la alocarea a 1.4 miliarde de lei Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru stimularea gradului de absorbtie a fondurilor pentru agricultura.

Aceste fonduri au scopul de a asigura sursele necesare pentru efectuarea cheltuielilor potrivit Schemelor de plata directe pe suprafata finantate din Fondul European pentru Garantare in Agricultura, pentru anul agricol 2009.

„Anul trecut s-a dat, in noiembrie, un avans 70% din prefinantarea pentru platile la hectar, iar acum vin restul de 30%”, sustine Ioana Muntean.

Schemele de plata implicate in derularea Fondului European pentru Garantare in Agricultura pentru care se asigura decontarea cheltuielilor sunt: schema de plata directa unica pe suprafata (cuantum de 71 de euro/ha); schema de plata pentru culturi energetice (cuantum de 45 de euro/ha); schema de plata separata pentru zahar (cuantum de 165 de euro/ha).

Normele metodologice de aplicare a actului normativ vor fi aprobate la 10 zile de la intrarea in vigoare a acestuia.